School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. Bhí beirt ghasúir na gcomhnaidhe i gCeann-a-Locha tamall fada ó shoin. Lá amháín bhí siad shíos ag an loch agus chonnaic siad currach na luighe cois an locha. Sean-churrach a bhí ann agus dubhairt siad go racadh siad amach go dtí an t-oilean go bhfeicfeadh siad na neadracha a bhí deánta ag na faoileógaí. Chuaidh siad amach ar an churrach agus nuair a fuair siad fhad leis an oileán tharraing siad an currach isteach go talamh. Nuair a bhí siad a dtarraingt isteach chuir siad poll ann ar charraig. Bhí siad amuigh annsin agus ní rabh siad ábalta fágháil isteach arais. Bhí athair cheann de na gasúirí ag teacht na bhaile ó'n tráigh agus chonnaic sé na gasúirí. Dubhairt sé leis na daoine a bhí leis go rabh sé fliuch agus go rachadh sé amach fá choinne na ngasúr. Bhí sé ábalta snámh a dheanamh go maith agus shnámh sé amach go dtí an t-oilean. Nuair a chuaidh sé amach go dtí an t-oileán dubhairt sé go dtabhairfeadh sé a ghasú féin isteach i dtoiseach. Annsin chuir sé a ghasúr féín ar a dhruim agus nuair a bhí siad amach giota beag shíl
    Maighread Ní Dhubhghaill
    Tuaim, Co. Donegal