School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. Ins an tsean aimsir nuair nach raibh solas ar bith aca bhíodh cipíní aca agus chongbhóchadh siad lasta iad. Bhí fear ar an tSeanach uair amháin agus bhí sé ag obair le préataí ins an sgiobol oidhche amháin agus bhí a bhean ag congbhail na gcipíní lasta dó. Bhí aibhleóg aici ar eagla go dtéigheadh an cipín as. Chaith sí an aibhleóg ins an choirneál nuair a bhí sí réídh leis agus níor smaointigh sí an aibhleóg a chur as. Bhí cochan 'n luigh i naice leis an aibhleóig agus ní raibh i bhfad go raibh an cochan ar theinidh. Nuair a bhí siad ag gabhail a luighe chuaidh an fear go dtí an doras le na dhruid agus chonnaic sé an teinid. Thoisigh sé ag sgoirtigh (?) fá choinne cuididh agus thoisigh na daoine ag iomchar tuige acht dóigheadh ceann an toighe uilig acht ba chuma leó nuair nar dóigheadh an teach 'n a raibh
    Tomás Mac an t Saoir
    Seanach, Co. Donegal