School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. Thainig an (Saldannagh) agus trí chéad dé dhaoine isteach go Loch Súilighe. Bhí an caiftín agus a bhean ann fosta. Long chogaidh a bhí ann, bhuail an long ar Charraig a' t-Súilighe agus chuaidh sé isteach idir dhá spíc a bhí ins an charraig. Bhí muinntir na Duimhche Bige amuigh agus shnámh duine amháin as an trí chéad duine isteach. Bhí sé ag siubhal fá'n tráigh agus d'éirigh sé tuirseach agus d'fhág na daoine a bhí amuigh ar an tráigh faoi churrach é. Fuair sé bás faoi'n chrrach. Níor chaith na daoine i bhfad annsin acht d'imthigh siad ar shiubhal ag piocadh suas an ghuail a bhí ag teacht isteach.
    Máire Ní Bheaglaoich
    Seanach, Co. Donegal
  2. Bhí bád ar b'ainm an "Limerick" ag teacht as Albain am amháin. Bhí lasta cathaoireacha bhothar-iarainn uirthí. Bhí sí ag gabháil suas taobh dheas d'Éirinn leobhtha. Nuair a bhí sí ag teacht thart ar chúil "Bolamhóg" bhris poll uirthi. Thoisigh na fir ag dóirteadh an uisge amach aisti. Ach bhí an t-uisge ag fághail lámh an uahtair ortha. Bhí sé ag teacht isteach ortha de réir mar bhí siadsan a chur amach. B'éigin dobhtha í a rachtáil isteach 'un talaimh ach caidé gur tharla isteach iad i mbáigh bheag a dtugtar Carraic a' Bhradáin uirthí. Níor bhuail sí