School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    an tráigh agus mar sin de sabháileadh iad uilig. Tháinig an chuid is mó de'n ghual go dtí an tráigh i nDumhaigh Bhig.
  2. Ins an t-sean am bhí beirt ghasúr in a gcomhnuidhe i gCeann a Locha. Séamus Ó Baoighill agus mac Eoghan Uí Cheannainn a bhí ann. Anois báitheadh an bheirt aca i Loch Ceann a Locha agus mar deireann na sean daoine "Is é an amaidaigh agus a n t-óige a bhaith iad". Seo mar tharla an sgéal: lá amháin chuaidh an bheirt aca amach i gcurrach bheag a bhí ag Eoghan Ó Ceannainn. Thiontuigh an bád nuair a bhí siad i lár an locha agus thoisigh an t-uisce ag teacht isteach. Thoisigh an bheirt aca ag scréaduigh mar bhí eagla ortha. Nuair a chualaidh Eoghan an callán rith sé amach. Thug sé iarraidh a mhac féin a shábháil i dtosach ach fuair an bheirt ghasúr greim air agus tharraing siad é faoi'n uisce agus báitheadh an triúr aca. Is é an taisme is mó a tharla i gCeann a Locha ariamh é.
    Maighread Ní Bhaoighill