School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    maidin sin comhartha fearthainne. Bíonn aimsear thirim le theacht nuair a bhíonn callán mór ag na lachain ins an tráthnóna. Nuair a fhágann an corr-ghréine an fhairrge agus nuair a théigheann sí 'un an phortaigh sin comhartha droich aimsire.
    Nuair a bhíonn callán ins an t-simléir sin comhartha go bhfuil droch aimsear ag teacht. Deirtear go bhfuil droch aimsear ag teacht nuair a bhíonn lasóg ghorm ins an teinidh.
  2. Bhí beirt fhear ins an chomharsanacht seo fá thuairim dhá fhichid bliadhain ó shoin. Bhí ach an duine aca a rádh gurb é fhéin a ba láidre. Bhí siad araon ag dul síos cnoc Chúl a Doire lá amháin agus casadh dhá asal dobhtha. Dubhairt duine aca go dtógfaidh sé an t-asal aníos de'n talamh. Chuir an fear a dhá láimh thart fá'n asal agus thóg sé suas faoi na ascaill é. Fuair an fear eile greim ar an asal annsin agus chuir sé suas ar a ghualainn é agus d'iomchair sé leis é. Sé sin an
    Mícheál Mac an t Saoir
    Cúl an Doire, Co. Donegal