Scoil: St Garvan's, Rathmullen

Rathmullan, Co. Donegal
Séamus P. Mac Eiteagáin

Ar an leathanach seo

1. An sgoil a bhí acu 'san áit seo bhí sé thall i gCeathramhadh Doimhin. Cathal Ó Duibhne an maighistear a bhí ann. Chuaidh na páistí annsin chun oideacháis a fhágháil. Ní rabh acu ach sclátaí agus sgríobh siad ar na sclátaí . Chuaidh na páistí as seo chuig Ceathramhadh Doimhin chuig scoil. Bhí leabhraí beaga aca agus ní rabh siad daor. Pighinn agus dhá phighinn an luath a bhí(?) ortha.
    Thiocfadh le na páistí dhul lá agus fanacht(?) lá insan am sin. Léig siad as na leabhraí beaga. Léigh siad bearla agus rud beag Gaedhilge agus fosta sgríobh siad rud beag Gaedhilge.
    Bhí scoil ins an oidhche ann fosta agus chuaidh paistí ach ní rachadh morán ann. Tógadh an scoil i gCeathramhadh Doimhin comhair a bheith ceithre scor bliadhain ó shoin. Bhí na páistí ag an am sin ar fhastughadh ar feadh an
        1. buildings
    Cathal Mac Gairbhith