School: St Garvan's, Rathmullen

Rathmullan, Co. Donegal
Séamus P. Mac Eiteagáin

1. Bhí fear dhárbh ainm Ó Duibhne na comhnuidhe amuigh i gcúl an chnuic sin thall. Bhí bó aige agus lá amháin thuit sé síos binn agus marbhadh í.
    Bhain sé an croiceann dí agus chuir sé ins an salann í. Lá amháin bhí an fear amuigh ag obair sa pháirc agus chualaidh sé a bhó féin ag géimnigh. Annsin cruinnigh na daoine agus dubhairt said go gcuirfeadh said an ruaigh air muna bfuigheadh sé an bhó.
    Annsin tháinigh fear beag amuigh as faoi na clocha agus dubhairt sé go bhfuighead said an bhó dá bhfuigheadh sé an sean fhear. Chuaidh na daoine go teach Uí Duibhne agus nuair a d’amharc said isteach ins an áit a raibh an bhó ins an t-salann. Ní rábh rud ar bith ann acht cean
    Máire Ní Fhearradhaigh
    Lehardan, Co. Donegal