School: Rathmullan (roll number 14224)

Rathmullan, Co. Donegal
M. Ó Dochartaigh

1. Mac Suibhne an taoseach a bhí 'san áit seo - Fanaid a bheirtí ar an áit uilig an uair si. De réir bunadhas na sean-daoine bhí a chaisleán deánta 'san áit a bhfuil oifig an phuist anois.
    Ar an taoibh in-aice na fáirrge tá mar stáighirí gearrtha amach as an cloich síos go fáirrge ó bhárr an aille. De réir na sean-scéalta bhí an fhairrge doimhin fá'n áit. Thig gainaimh isteach leis an tuille anois le fada agus níl an áit fhoírstineach ag soitigh móra. Bhí an taoseach annso fá 'n taosigh i dtuaigh (ach tá seo sa stáir scríobhtha)