School: Tearmonn (roll number 14194)

Termon, Co. Donegal
Aodh Ó Duibhne

1. Bhí feilmeor 'na chomhuidhe i naice teach ostais agus mar bhí dúil aige 'san bhiothailte chaith sé móran ama ag ól. Bhí sé ag éirigh bocht agus bhí sé neamartach 'na chuid oibre fein.
    Aon lá amhain ag am dinneara bhí sé i dtoigh an óil. D’éirigh ocras air agus ghlac sé cuid de’n bhiadh a bhí reídh gan iarraidh. Cha rabh bean an tighe leanna sásta agus chuir sí an feilmeor amach.
    Chuaidh an fear meisge abhaile rinne sé geallanas nach rachadh se isteach i dtoigh ostais an dá lá saoghail a bheadh aige. Stad se de’n ól agus d’éirigh an saoghal leis na diaidh sin.
    Lá amhain bhí an feilmeor ag dul thart ag doras an tighe ostais agus casadh bean an tighe air. ‘Tá iongantas orm’, ar’ sí nach dtabhaireann tú cuairt orm am éigean cha’n fhacaioh me tú fada’. ‘Tá mo sháith bidh de mo chuid féin agam anois’ ars’a’n feilmeór.
    Bhí sé díleas do na ghealltanas agus ch’ar ghlach sé biotailte ar feadh a shaoghail.
    Máire P. Ní hAelfeartaigh