School: Carraig Airt

Carraig Airt, Co. Donegal
Pádraig Mac Phaidín

1. Scéal.
    Bhí fear ann aon uair amháin agus ba maith leis ciseán óir a bheith aige. Ní rabh fhios aige caidé le deanamh. Bhí sé amuigh oidhche amháin go máll agus thainig fear beag fad leis D’fiafruigh an fear beag de’n fhear caidé bhí air. Dubhairt an fear go mhaith leis ciseán óir a bheith aige. D’innis an fear beag do cá rabh ciseán. Fuair an fear an ciseán agus chuaidh sé na bhaile. An lá thar na mhárach thainig an fear beag agus d’iarr sé ár an ciseán a thabhairt do. Dubhairt an fear beag dá mbéadh fhios aige a ainm go dtiocfadh leis é a chongbhailt. Thug sé trí lá do leis a ainm a bhí aige. Thainig an fear beag ar an tríomhadh lá agus bhí fhios ag an fear eile a ainm. D’iarr sé ár an bhfear an ciseán a choinneál. D’imthigh an fear beag na bhaile. Tá an ciseán ag an fhear eile ó’n lá sin go dtí an lá indiu.