School: Carraig Airt

Carraig Airt, Co. Donegal
Pádraig Mac Phaidín

(Sgéal ar Naomh Colmcille)
    fa dtaobh do Dhia agus do'n chreideamh. D'éist siad go madhamhail leis ar dtús ach i gcionn tamaill thoisigh siad ag gáiridhe air agus ag deanamh magadh faoi agus i ndeireadh dubhairt cuid aca nach rabh ann ach amadán.
    Stad sé a chuid cainnte agus dubhairt sé, Bímsa in mo amadán nó na bím, ní bhíonn ar an mbaile seo go bráth ach amadán agus d'imtigh sé leis. B'íor é. Ó'n lá sin go dtí an lá indiu bhí amadán nó dhó ar an mbaile sin.
  2. Nuair a tháinig na Nórmanaí go Éireann bhí siad iongantach saidhbhear. Déirtear go rabh neart próca óir aca. Tá sgéal amháin fa dtaobh na Nórmanaí. Tá neart prócha óir thiar i nGleann Riogh ins na tobair agus thart fa dtaobh na cuibhreannaí. Bhí fear ann fadó agus bhí sé na comhnuaidhe i nGleann Riogh. Bhí tri mac aige. Bhí an fear seo ann saidhbhear. Aon lá amháin scairt sé isteach ar na trí mac agus dubhairt sé. Tá prócha óir insan talmhan amuigh in sin. Ní rabh fhios aige