School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Nuair a bhí Colmchille ar a taobh seo dé'n tír codlaigh sé oidhche i gcúl cloiche mhóire a bhí os coinne Baile an Ghleanna. Ar maidhin muschail mna an gleanna é roimhe an lá. Dubhairt seisean go mbeadh siad ag troid i gcomhnuidhe. D'fhág sé annsin agus chuaidh sé go Gleann Árd agus bhí cuidh de na fir oga na seasamh áit eiginteach agus toisigh siad ag tabhairt onoir do agus dubhairt sé nach mbeadh an bhaile sin gan fir laidre a bheith inn.
    Cuaidh sé go bo cuinne agus bhí bo croiste inn agus lean sé Naomh Colmcille agus dubhairt sé na nach mbéadh an baile sin gan bó croiste a bheith inn agus tá mar sin.

Máire Níc Fhionghaile
    Gleann Ard