School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Ná Feilí
    Tá lá Feile Brighde ar an chéad lá de mí Feabhra. Ar an oidhche sin téidheann daoine amach a cruinnuighadh fiaghacha agus nuair a thiocfas siad go dtí an teach ma bhíonn bean no giorsach ins an teach dar b’ainm Brighid téidheann sise go dtí an doras agus sgairteann sí ‘’Leig Naomh Bhrighid isteach’’ Annsin deireann na daoine atá astoigh ‘’Tar isteach’’ Annsin tigeann sí istagh agus fagann sí an fiaghacha ar an urlár. Annsin gnidh na daoine crosannaí ar na fiaghaca
    Oidhche Samhna bíonn ublaí agus cnothannaí ag na paistí agus cuireann siad ubhall isteach i scala uisge agus bíonn siad ag ag iarraidh greim a fhágáil ar le na beilí.
    Oidhche Fheil Eoin cruinnigheann na daoine téine ar ardan ag tuitim na h-oidhche agus bíonn sluagh mór cruinnighthe aice. Deireann na daoine a chuid urnaigh ag an teine fosta.
    Máire T. Ní Dheorain
    Glen, Co. Donegal