School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Tá tobar beannuighthe i gCarn-na-nGabhar. Tá sé ins an chnoc. Colmcille a choisrig é. Chonnaic sé an tobar lá amháin agus bhí lispín ann. Ghearr sé an chroichcheasta ar an tobar agus dubhairt sé nach mbeadh lispin san tobar sin níos mó. Tá sé istigh idir dhá chloich agus tá sé deánta i gcloich. Tá tobar beannuighthe i gCroidhe Bhuidhe. Tá sé i n-aice an bhealaigh mhoír. Saghart Ua Gja;;cjpnjaor a choisrigh é. Is le Domhnall Ua Ghallchobhair an pháire a bhfuil an tobar ann. Tá sé trí mhíle ó'n sgoil seo. Tá cuid mhór tór aitinne thart fa dtaobh de. Ní'l breac ar bith ann. Tá sé ag sileadh amach as chreig. Téidheann daoine ar thuras go dtí an tobar seo agus fagann siad bratagán ar bhruach an tobair agus bheireann siad uisge leo abhaile.
    Léigheasadh mo mhathair mhór Máighréad Bean - Mhic Lochlainn a t-ainm atá uirthí ag an tobar.
    Na páidireaca a deirtear ag an tobar is iad. Ar n-Athair atá ar Neamh agus Sé do bheatha a Mhuire agus an paidir ceadna do'n tSaghart a choisrigh é. Ní h-innstear aon sgéal fa dtaobh de. Ní'l aon la spéisalta ag na daoine le dul go dtí an tobar.

Máighréad Haimlet
    Carn-na-nGabhar