School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Is é Tuaim mo bhaile talmhan féin. Tá sé suidhte i bPaoiriste Rosguill agus i mBarúntacht Chill-Mhic-nÉanain.
    Tugadh an t-ainm Tuaim air cionnus go rabh roilic ann fadó agus tuaim ainm eile ar roilic. Ní'l an áit a rabh an roilic sin le feiceáil anois nó ní'l fhios ag duine ar bith cá rabh sí.
    Tá Tuaim an-bheag anois nó ní'l ann ach sé toghthe. Ba ghnáth le fiche toigh a bheith ann. Chuaidh cuid mhór daoine go Merico as Tuaim ó'n bhliadhain 1848. Tá ceithre sean bhallógaí ann.
    Tá Loch an Ghleanna ar an taobh dheas de THuaim agus abhainn atá ag sileadh amach as an loch sin ar a dtugtar Abhainn an Leacaigh ar an taobh thiar.
    Ní'l ach beirt seandaoine atá thar seachtmhóga mbliadhain sa bhaile is iad sin Nuala Bean Uí Dubhthaigh agus Áine Ní Shiaradain. Labhrann an bheirt aca sin Gaedhilg ach ní innseann siad sean sgéaltaí.
    Drumlackagh, Co. Donegal
    Eithne Ní Cheallaigh