School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Lucht siubhal san am fado.
    Bhíodh lucht siubhal ag dul thart san am fado. Bhíodh siad ag cruiniughadh airgid, uibheacha agus sean éadaigh. Bhíodh cuid aca ag diol earraí beaga. Cuid de na daoine a bhíodh ag dul thart b’iad. Col [Cippin]? agus Padraig an Ropa. Bhí bean ag dul thart ag diol eadaigh agus thug na daoine Nóra na b’piosaí eadaigh uirthí. Corr uair d’iarradh siad ar daoine iad a chongbhail rith na h-oidhche.
    Chuaidh Col Cippin go teach i d-Tulach oidhche amháin agus ní rabh duine ar bith na chomhnuidhe ann ach fear amháin. Nuair a bhí siad na gcodhladh thuit ceann de na ballaí isteach agus d’fhiafruigh Col Cippin cé thog é. Dubhairt fear an toighe gur a athair a thóg é. Dubhairt Col Cippin gur mhaith leis da dtuiteadh na ballaí air fhéin.
    San am i lathair.
    An lucht siubhal atá ann anois bíonn siad ag cruinniughadh airgid, uibheacha agus monadh. Cuid de na daoine a bhíonn ag dul thart’ siad Tadhg Mac Fhionnghaile, Sean Ua Domhnall agus Seamús Collac. Bíonn fear ag dul thart ag díol rudaí agus sé an t-ainm atá air Ua Baoghal.
    Nuair a thig siad fhad leis an doras deireann siad “go mbeannaidh Dia díobh annseo”.
      1. people by social grouping