School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Sé seo cuid de na nosannai atá ag na daoine thart fa seo ar na féili. An céad ceann Lá Fhéil Brighde. Siad na nosannaí a bhíos aca an lá sin bionn bruitín aca ag an dinnéar. Ins an tráthnóna a bíos an dinnear aca an lá sin. Bíonn arán coirce leis an bruitín fosta. Annsin nuair a bíonn an bruitín thart téigheann fear an toighe amach agus bainn sé na feaghacha agus ag tuitim na h-oidhche na h-oidhche ma bhionn cailín sa teaghlach darbh'ainm Brighid téigheann sí amach agus tógann sí na fiaghacha agus deiridh sí taobh amuigh de 'n doras "Téidhigig ar bhur nglúnaibh fosglagaidh bhur súile agus leigigidh Brighid isteach". Deireann na daoine taobh istuigh "sé do Bheatha" agus deirtear sin trí theit. Fágtar brat dearg taobh amuigh os ceann an doras an oidhche sin fósta agus ghní siad crosannaí de na fiaghacha.

An dara féile Oidhche Shamhna. Bíonn feasta mor ag na paiste an oidhche sin. An dara féile Oidhche Shamhna fosta bíonn ubhlaí agus cnothannaí ag na paiste. Sé an nós atá aca ubhall a chuir i dtuban uisce agus bíonn na paiste uilig thart fad dtaobh de ag iarraidh greime a bhainnt as an ubhall le na mbéalaibh. Cha bhíonn feasta ar bith ag na daoine móra an oidhche sin. An oidhche indhiaidh sin sul a dteigheann na daoine a luighe fágann siad caoithreacha thart fa' teinidh agus cuireann siad síos teine mór no deirtear na daoine a fuair bás sa teach go dtigeann siad aráis an oidhche sin. An
    Cáit Ní Bhuidhe
    Glengillagrana High, Co. Donegal