School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Sean sgeal.
    Uair amhain bhí fear agus a dheirbhsiuir na gcomhnuidhe ins an Rosapenna agus bhí cuid mhor airgid aca. Bhí óir curtha sios faoi’n talamh i gcuid mhor aite. Lá amhain bhí siad ag dul go tobar-an-Duin agus bhí capall agus carr aca agus bhí gasúr aca ag tiomaint.
    Nuair a bhí siad taobh amuigh de’n Gleann leag an gasur fead agus thainig tríur no ceathar fear chuca le gunnaí agus dubhairt siad muna n-inseochad an fear agus an cailin an ait a bhí an t-or curtha go marbhochad siad iad. Shil an fear annsin da marbhocadh na fir eisean go n-innseochad an cailín an áit a bhí an t-or curtha, agus dubhairt sé da marbhocad siad an cailin go n’inseocadh seisean. Marbh na fir an cailín ach chan innseochadh an fear annsin agus mharbh siad eisean fosta.
    Ta an cailín curtha shuas ins an cnoc agus tá an uaigh annsin go foill agus cloch mhór ar an uaigh leis an áit a maircladh.
    Máire T. Ní Dheorain
    Glen, Co. Donegal