School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Bhí fear in a comhnuidhe i nGleann Colmcille agus chuir fear go dtí na Gleanntaigh le litir e agus nuair a bhí sé ag dul cuaidh sé fríd cnuic d eirig ceo ar agus cuaidh se ar seacran. Cha dtiocfadh leis teach no solas ar bith a feicheal. Sa deireadh chonnaic sé fear a bhí ag cuathughadh na ba ar an chnuic.
    D'innis an fear do ca rabh se ag dul agus gur cuir fear é le oitir go dtí na Gleanntaig nuair a bhí sé ins an bhaile mor. Dubhairt an fear leis go rabh se a b'fad ar siubhail o na Gleanntaigh agus nach mbeadh se abalta e a siubhail an oidhche sin. Thug an fear leis é an oidhche sin.
    Cuir sé inteach na ba. Chuaidh an bean a mbligheadh agus chuaidh an fear amach fosta. Nuair a bhí siad amuigh bann an na bróga dé féin no bhí sé fluich ag dul frid an cnuch. Bhí na stocaí uilig salach agus sil se go mbéadh sé nairiste le na stocaí salacha.
    Bhí pota bracain faoi an tabla a th og an bean sul a dteachaidh s i amach. Nuair a bhann sé na stocaí dé chaith se iad siar faoi an table agus chuaidh siad ins an pota bráchain. Nuair a thainig an bheirt isteach bhí siad ag dul a ól cuidh de'n bráchan agus chonnaic siad an stocaí
    Máire Nic Fhionghaile
    Glengillagrana High, Co. Donegal