School: Gortnabrade (roll number 15706)

Gort na Brád, Co. Donegal
Tadhg Mac Pháidín

1. Nodlaig
    Bíonn féasda mór in gach teach sa tír Lá Nodlag. Marbhann gach féirmeór turcach agus mar bhfuil ceann aca ceannuigheann siad ceann ar an mhargadh. Tá cleachtu eile ag na gasraí óga. Cóirigheann siad iad fhéin suas le coilteacha éagsamhail agus siubhalann siad ó theach go teach san oidhche ag rádh ramais agus giota filiodhachta. Bhéireann muintear an toighe airgead dóbhtha acht cor uair ní leigeann siad isteach iad ar chor ar bith. "Mumors" a bheir siad ortha.

Oidhche Fhéile Bríghde
    Cuireann na daoine in gach teach ball de gcuid eudaigh isteach i gcliabh agus fágann siad taobh amuigh de'n doras druidhte agus druideann siad an doras. Bíonn fear an toighe taobh
    Úna Ní Dhochartaigh