School: Gortnabrade (roll number 15706)

Gort na Brád, Co. Donegal
Tadhg Mac Pháidín

1. Níl bliadhain ar bith nach dtig scaoth bacaigh thart fríd an tír seo agus tig an chuid is mó acu go teacht sagainne. Mac Ruaidhrí cuid aca agus Mac Fhionnláith an chuid eile. Tá fear eile thigh thart bhfuil Ua i Máiligh air, as an Chonndae seo an dá chéad dhream agus as Chonnachta Na Máiligh. Ní thig an dá dhream le chéile am ar bith agus nuair a chastar ar i chéile iad bíonn marbhthach ann.
    Nuair a fuair sean Simon Ua Fhionnláíth bás bhí cúigear mac aige. Roinn sé an Chonndae seo idir ceathrar aca. Níor fhág sé ag an cúigeadh mac ach oileán Thoraigh mar bhí an mac seo amaideach agus ní dhearn sé dhath dó'n athair ariamh.
      1. people by social grouping
    Turlach Ó Cafraigh