School: Ceann an Largaigh (roll number 14887)

Cionn na Leargaí, Co. Donegal
Eithne Ní Ghiolla Séanaigh

1. Fad ó shoin bhíodh tighthe deánta ag na sean daoine de clocha, cré agus de lób. Bhíodh ceann feagha ar chuid aca agus ceann de mhuirinighe ar chuid eile (ann) aca
    Bíodh leabaidh ins an chistin ann achan teach. Bhíodh sé san coirnéal is deise do'n teinidh, agus bheireadh siad "leabaidh an clúidoighe" air. Bhíodh na sean daoine na gcodhladh innte
    Bhíodh urlár lób i gcuid de na tighthe agus urlár cré sa chuid eile aca. Bhíodh dhá dhoras ar na tighthibh doras cúl agus doras aghaidh, agus bhíodh fuinneóg amháin ann. Ní bhíodh gloine ar bith innte acht nuair a thigeadh an oidhche chuireadh siad fód mór nó píosa adhmaid ann go dtí an maidín
        1. buildings
    Eibhlín Ní Laithbheartaigh