School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. Curam na gCos.
    Tá daoine ins an cheanntair seo nar chaith bróga ariamh. Ní bhíonn na páistí anois coscarnocht acht séasúr amháin dhe’n bhliadhain. Ní chaitheadh na daoine bróga séasúr ar bith de’n bhliadhain i bfhad ó shóin. Ba gnáthach leis na daoine nuair a nigheadh siad a gcuid cos ins an oidhche, ní chaitheadh siad amach an t-uisge an oidhche sin.
    Bhí níos mo gréasaidhe sa’n cheanntar seo i bfhad ó shóin nó atá anois. Bhíodh na daoine ag caitheamh bróga bonn adhmaid mar go rabh siad níos ceó na bróga leathair. Bhíodh na daoine ag déanamh suas bróga as adhmad agus leathar dobhtha féin. Tá daoine sa’n cheanntar seo go fóill a chaitheann bróga bun adhmaid. San
    Gráinne Ní Dhochartaigh
    Dumhaigh, Co. Donegal