School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. Cúram na gcos.
    I bfad ó shoin ní bhéadh bróga ar bith ar na daoine go mbéadh siad fiche bliadhain d’aois. Ní h-é an seort amháin bróga a bhéadh ortha an t-am sin agus a bhíonn ortha anois. Bróga greasaidhe a bhéadh ortha agus bonn adhmaid ortha. Na bróga atá acu anois is i síopa a ghéibheann siad iad. Ní bhíonn na bróga síopa go daor leis na bróga gréasaidhe mar árduigheadh luach na bróga gréasaidhe in aimsear an chogaibh.
    Ní bhíonn na daoine coscarnocht anois acht sa t-Samhradh téigeann na buachaillí beaga coscarnocht. Bíonn bróga ortha anois ins an chliabhain nuair a bhíonn siad bliadhain d’aois. Bíonn bonn leathair ar na bróga atá ag na da daoine anois mar ní chaithfeadh
    Éamonn Ó Buadhaigh
    An tArd Bán, Co. Donegal