School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. Deir na sean-daoine nuair a bhí Naomh Pádraig ag teagasg an chreidimh fíor do Oisín, bhí Oisín costarnacht agus bhí bata ag Naomh Pádraig, agus leig sé dó tuitim ar dhruim cois Oisín. Bhí pian mór ins an áit a rabh an bata ag teacht ar a chois. Shíl sé gur cuid dé'n bhaisteadh a bhí agus d'fhulaing sé an phian. Sa deireadh chonnaic Naomh Pádraig an fhuil ar a chois agus thóg sé an bata.
    Thaisbeán sin dúinn go b'fhulaingeochadh sé rud ar bith ar son an chreidimh fíor.
  2. I bhfad ó shoin nuair a bhí Concubhar Mhac Néasa ag troid, bhíodh siad ag iarraidh cnapán inchinn a chur i na chéile. Cuireadh ceann aca isteach i gceann Choncubhair agus bhí se i gcantabhairt báis. Tugadh 'in a bhaile é agus tháinic an doctúir
    Caitlín Ní Chathain
    Micheál Ó Siadhail