School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. (continued from previous page)
    go dtí sa deireadh go bhfuair sé bás leis an tart. Nuair a bhí sé ag fágháil bhais, dubhairt sé go mbéadh se buidheach do dhuine ar bith dá náimde da dtabharfadh siad deór amháín uisce chuige a fhliuchfadh a bhéal.
  2. Bhí na sean daoine ag ádh go rabh Diarmuid O Duibhne ag gabháíl fríd an tír agus go rabh sé i ngradh le Grainne. Nuair a bhí sé ar a sheachnadh bhéodh sé in a luighe ar leac ós cionn na fairrge ag Tráigh na Rosann ins an oidhche. Lá amháin bhí Diarmuid ag siubhal thart agus chonnaic sé Fionn cróchta anuas ós cionn beinn. Bhí Fionn ag sgairtigh leis é a shabáil acht ní thug Diarmuid áird ar bith air. Thiocfadh le Diarmuid e a bhéíth
    Gráinne Ní Dhochartaigh
    Dumhaigh, Co. Donegal