School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. Arán.
    Ní an seort aráin atá aca ins an am i lathair a bhíodh ag na daoine ins an t-sean aimsir. Ins an t-sean aimsire ba ghnathach leis na daoine aran min bhuidhe a dheanadh.
    ‘Sé an dóigh a ba gnathach leis na daoine an t-arán sin a dhéanamh na: Ghniodh na mná brachan min bhuidhe agus nuair a bhíodh an bráchan bruiththe chuireadh siad mín bhuidhe fríd go dtí go mbíodh sé cruaidh.
    Annsin chuireadh siad e ins an oighean agus chuireadh siad an oighean ar an teinidh go dtí go mbíodh se bhruithte. Annsin thógadh siad an tuirtín agus chuireadh siad e ar fuaradh agus nuair a bhíodh an t-arán fuar d’íosadh siad e. Ba gnathach leis na daoine aran phreataí a dheanamh i bhfad o shoin fosta. ‘Se an dóigh a ghnídeadh na daoine an t-arán
    1. products
    Róise Nic Paidín