School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. An chuinneog.
    Ta cuid mhór cuinneogaí thart na áit seo, mar go bhfuil cuinneog i mbunadhas gach teach. Tá sí slat ar áirde agus ta sí tuairim troigh ar leitheadh. Tá sí níos fairrsinge ins an tóin na ta sí sa bheal. Ta sí déanta de adhmad agus de stáin. Ta clár uirtí, agus poll sa clár fa choinne an lonthaidhe a leigeann aníos as síos leis an lonthaidhe a bhualtar an bhainne. Ma bhionn a na ba ag ithe tuirní no cáil, cuireann sé blas olc ar an t-im, agus ní feidir é a ithe. Buaileann cuid de na daoine trí uaire sa t-seachtmhain no dha uair, agus ta daoine eile ann agus ní buaileann siad acht uair amhain sa t-seachtmhain, mar na mbionn go leor bainne acu. Ní bhaintear usaid ar bith as an chuinneog, acht nuair a bhionn bainne le bualadh. Nuair a bhionn an bainne buailte fagann bean a toigh sa cuinneog é tamall, agus annsin gnidheann sí suas é.
    Eamonn Ó Gallchobhair
    Gorta Mór, Co. Donegal