School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Toibreacha béannuithe.
    Tá tobar beannuithe amháin ins an Conndae seo darbh ainm tobar an Dúin agus téigheann daoine ar cuairt chuig an tobar sin fá choinne iad a leigheas dá mbéadh aicíd ar bith ortha. Téigheann siad ar chuairt ins an t-Samhradh go minic le iad cuid de uisge a fhaghail. Nuair a bhíonn siad fá leath mhíle de’n tobar bíonn aca le na bróga agus na stocaí a bhaint dobhta agus siubhal le na cuid cos ar an bhealach mór. Tá léigheas ag gach deor de’n uisge thobair an Dúin fá coinne gach aicid. Tá tobar eile thall i bhFánaid i Cill Drum agus níl duine ar bith a téigheann chuige a mbíonn a dhath orta, bíonn biseach ortha lá thar na bharach. Fágann gach duine Boinn, Coroin Mhuire agus rudaí eile mar sin ag an tobar na ndiaidh.
    Brighid Nic Giolla Bhrighde
    Gorta Mór, Co. Donegal