School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

ó Sheamus Ó hOireachtaigh
    Tá an fear sin thaire 70 bliadhain dó aois. Fuair sé an scéal sin ón na athar nuair a bhí sé in a ghasúr bheag. Fuaras an scéal sin ins an bhliadhain 1811
  2. Tá cuid mhór boithre ins an ceanntar seo mar tá ceann ag gabhail as seo go Craoslach, go dtí an Gleann, go Tearmann, go Rath Mealltain go Baile na nGallóglach agus go Leitir Ceanainn agus dó réir sin. An chuid is mó de na bóithre atá againn ins an ceanntar seo bá iad sean chasain a bhí ag na sean-daoine i bhfad ó shoin. Ní rabh bealaigh mhóra ar bith ag na daoine i bhfad ó shoin, bhí cásain aca i áit na mbealtach mór, seo mar nach rabh gluaistain mhóra ar bith aca. Na casain seo uilig a bhí ag na sean-daoine tá bealaigh mhóra déanta dóbhtha anois. Bhí casain ag gabhail as na Dúnaibh go Craoslach acht níl sé le feiceal anois. Bá casan a bhí ann a bhí ag na sean-duine i bhfad o shoin. Téigheann sé isteacht ag an teach ósta Rosapenna agus siar go Glaraigh. Ní baineann na daoine úsaid as anois mar tá bealach mór níos fearr ag gabhail go Craoslach. Tá bothair ag gabhail as na Dúnaibh go dtí an Taobh Thoir. Teigheann an bothair sin fríd na cnuic.
        1. public infrastructure
    Nóra Ní Ghallchobhair