School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. :éighiseanna
    Galair Léighiseanna
    Déideadh= Frog a chur s'an bhéal agus trí sgréad a bhaint aisti, nó fiacal a tharraingt a's duine marbh.
    Gortughadh = Slátacha talaimh a bhruith agus an sugh a ól
    Pianta = ola feámnaighe a chuimilt ar an áit a bhfuil na pianta.
    Triúch = Báine ásail a ól.
    Brúicthchíneach = Sugh neantóige a ól.
    Faithinne = Uisge gan smaoiteadh a t-chífea i gcarraic, agus an t-uisge a chuimilt trí uaire ar na fáithinní.
    Galair leicne = Duine de do chíneadh adhastar a chuir ort, agus tú a thabhairt go dtí tobair agus trí dheoch a ól
    Beál nimhneach = duine nach bhfacaidh a athair ariamh, a theacht trí l indiaidh a chéile, agus a anal a shéideadh isteach i mbeál an duine a bhfuil an galar ar.
    An Ruadh : Thig le duine an léigheas seo a thabhairt do dhoine eile. An duine a mbiónn an Ruadh aca agus ghnídheann duine léigheas dó, béidh an léigheas ag an duine a rabh sé air. Caithfidh an duine a bhéas ag déanamh an léighis teacht trí tráthnóna indiaidh luighe gréine agus criafóg a fhághaíl, agus é a cráitheadh ar an duine tinn, agus fósta caithfeadh muintir an toíghe im a fhaghail ó thriúr d'é'n chíneadh amháin agus é a chuir igclaidhe, nuair a léighis an
    Máire Ní Ghallchobhair
    Gorta Mór, Co. Donegal