School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. An Doineann
    Ar an 28 adh la Eanair 1907 tháinig storm mór agus briseadh dhá bhád déag. An mháidín sin bhí an fháirrge iongantach mór agus bhí na tonntracha ag briseadh isteach in éadán na gcarraic. Níor cailleadh aon duine a bhí ortha. Chuaidh cuid aca isteach ar an Tráigh Moír, cuid eile acu ar an Tráigh bhig, agus chuaidh cuid eile aca sios ins an Bhaidhe. Briseadh na badaí uilig acht níor cailleadh aon duine. Ar an 9adh lá de Fheabhra 1876 cailleadh ceithre curraigh agus ocht gcloigne. Nuair a chuaidh siad amach ar maidín bhí an fhairrge comh ciúin le clár acht nuair a bhí siad amuigh tamaill d'éirigh an doineann agus thoisigh na tonntracha ag bualadh isteach in éadan na gcarraiceach. Ins an Gheimhreadh 1903 tháinig storm mhór de thoirneach agus mharbhuigheadh