School: An Mhaol Rua (Mulray) (roll number 13638)

Duibhleann Riach, Co. Donegal
Séamus Ó Gallcobhair

1. Bhí fear 'na chómhnuidhe aon uair amháin dar b'ainm Seán Amaideach. Bhí sé 'na chómhnuidhe ag a mhathair.
    Lá amháin chuir sí é un tsiopa fa coinne giota bainin. Chuaidh sé 'na tsiopa agus fuair an bainín. Tuicht na bhaile do, bhí sé ag dul trasna abhna. Chonnaic sé cloch san abhainn agus an t-uisge ag dul tarais. Shíl sé go raibh an chloc bhocht ag caoineadh agus chuir sé an bainín thart uirthi. Thainic sé na baile agus d'fhiafruig an mhathair dó caidé rinne sé leis an bainin. Dubairt gur chuir sé thart ar chloic é a bhí ag caoineadh san abhainn.
    D'imthigh an mhathair ag cuartugadh an bhainín. Fuair sí é i bhfaithne i n aithinne taobh na habhna. Caidé bhí faoi an crann aitinn é acht acht sparán mór líonta de notaí. Thug an mathar an sparán agus an bainín imbaile leithi agus bhí dóigh breagh uirthi agus cuir Seán ó'n am sin amach.