School: An Mhaol Rua (Mulray) (roll number 13638)

Duibhleann Riach, Co. Donegal
Séamus Ó Gallcobhair

1. (continued from previous page)
    adteacaidh siad síos giota san talamh thainic cat mór dubh ortha 7 bhí cuma fiadhain (air) uirthi. Thosuigh sí ag scríobadh na bhfear le na cruaibh agus b'eigin díobhtha dul 'na bhaile. Lá thar na bharrach thainic siad arís agus bhí an áit druidthe suas agus ní bheadh fios agat go rabh aon duine 'na chomhair agus ní leigfeadh an eagla daobtha tosuigheacht a dhéanamh arís.
    Deirtear go bhfuil an t-airgead ansin go fóill acht tá eagla ar na daoine baint leis.
  2. Ceann eile.
    San am fado nuair a bhí na Loclannaigh 'san tír seo, lá amháin chuaidh cupla cioinn acu síos go dtí tráig na Rosann. Bhí fear o'n Spáinn síos annsan. Nuair a chuaidh siad síos chuaidh siad suas go barr cnuic a dtugtar "Cnoc na Sléigh" air.
    Rinn siud poll ar mullach an chnuic agus cuir siad da phóta air san pholl agus ar shiubhal leó.
    Nuair abhí siad ar siubhal giota chuaidh an fear as an Spáinn sias agus nuair nuair a d'amhar sé ar an áit arab na potaí bhí chloc mhór 'na luighe ortha agus bhí sé cosamhail le puinta ime.
    Domhnall Mac Paidín
    Carraig Airt, Co. Donegal