School: Más an Easa (C.) (roll number 14776)

Masiness, Co. Donegal
Máire Ní Cholchuin

1. Sgéal.
    Aon uair amháin bhí bean ann agus ní rabh aici ach an chearc amháin. Breith (bheir) an chearc uibh gach lá, annsin shíl an bhean dá dtabharfadh sí níos mo coirce duithe go dtabharfadh sí dhá uibh gach lá. Rinne sí sin agus annsin d’éirigh an chearc ró-reamhar agus fuair sí bás. Annsin ní an chearc no an uibh aici.
    Bríghid Ní Ghallchobhair
  2. Coinneal.
    I bhfad ó shoin rinne na daoine coinneal amach as feagha agus seo an dóigh a rinne siad iad. Fuair siad feagha agus chuir siad iad cois na teineadh céad uair le iad a thiormuighadh, annsin bhain siad an chroiceann díoibhta agus d’fhág siad píosa de an chroiceann ortha le iad a choingbhail láidir. Nuair a bhí sin déanta aca, chuir siad iad isteach in im nach rabh salann air no eiginteacht siocair nach lásfadh an choinneal dá mbéadh salann air.