School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bhí sean bean ann uair amháin agus bhí dhá inghean aicí. Bhí sí iongantach maith de duine amháin de na ingheanach. Chuir sí ar siubhail an ingean a b'óige a chruinneadh sméara dubh ilár i geimhridh agus sneachta ar an talamh Thug sí giota arán duithe. D'imthigh sí leithe tháinig sí fhad lé teach beag in a rabh daoine beaga. Sheasamh sí ag an doras. Bhí giota arán aici Diar na daoine beaga an t-arán uirthí agus thug sí dobhtha é. Annsin d'innis siad duithe go rabh sméara dubha ar beinn an toighe. Fuair sí cuid mhór ann. Annsin d'innis siad duithe go mbéadh sí ag éirighe níos deise achán uair a oncadh sí sa ghloinne. Nuair a chonnaic an máthair í cuir sí an cailín eile amach. Cuaidh an cailín eile go dtí an teach ceadna diar siad an tarán uirthí agus ní thabhairfeadh sí an tarán dobhtha. D'innis siad duithe go mbéadh sí ag éirighe níos granna achan lá. Bhí an inghean eile ag éirighe níos deise ach bhí sise ag éirighé nios granna achan lá. Sa deire d'fás fionna ar agaid an cailín a b'óige. Annsin pos an cailín deas fear saidhbhir agus bhí am mhaith aicí go deire a saoghal.
    Nóra Ní Ghearrbhaigh
    Doire Uí Fhríl, Co. Donegal