Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal greanmhar
    Bhí sean bhean ann aon uair amháin agus bhí cuid mhór airgead aici. Bhi stocach beag aici. Lá amháin d'iarr an t-sean bhean ar an stocach dhull go dtí maighistir an phuist agus iarraidh air theacht agus an t-airgead a thabhairt leis. Chuaidh an stocach a bhaile an oidhche sin agus dinnis sé do a dhearthar. Thainig a dhearthar an oidhche agus mharbhuigh sé an t-sean bhean agus thug sé leis an airgead. Nuair a thainig an na comharsain isteach an lá na dhiaidh sin bhí an t-sean bhean na luige agus í mharbh agus beard an fhear a mharbhuigh í faoi na asgail. Bhí na gardaí indiaidh an fhear. Sa deire fuair siad é agus chroch siad é agus fuair siad an t-airgead uaith.
    Cáit Nic a Bháird
    Dunfanaghy, Co. Donegal