School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Chuaidh fear la amhain go dti teach osta. Ar a bhealach fuair se greim ar ean ban. Nuair a chuaidh se isteach go dti an teach osta d'iarr se ar an bhean a bhi ins a t-seopa an t-uisge-beatha a b'fearr a bhi ins an t-seopa a thabhairt do. Thug si gloinne uisge-beatha do. Bhuail an fear an t-ean scread. Cuir an bhean ceist air caide a bhi an t-ean a radh. Dubhairt an fear go rabh se ag radh nach rabh sin an uisge beatha a b'fearr a bhi ins an t-seopa. Dubhairt an bhean go rabh sin ceart. Thug si gloinne eile uisge-beatha do. Bhuail an fear an t-ean arais agus leig se scread eile. "Caide ta an ean a radh anois. Dubhairt an fear go rabh se ag radh nach rabh sin an uisge-beatha a b'fearr a bhi ins an t-seopa. Thug an bean gloinne eile uisge-beatha do. Leig an ean sgread eile. "Ta sin an uisge-beatha a b'fearr ata agad" arsan fear. Cuir an bean ceist air an ndioleadh se an t-ean. Dubhairt an fear go ndioleadh se an t-ean fa choinne fiche bpunt. Thug an bhean an fiche punt do agus chuaidh an fear na bhaile. Leig an bhean an t-ean ar an urlair
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Máire Nic Pháidín