Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé ag dul a sheilg. Bhí cuid mhór coinn aige agus bhí siad uilig ar shiubhal leis ach ceann amháin. Ag teacht abhaile do bhí an cú ag an geafta roimhe agus camhair fola air. Scannruigh an fhear nó dfhág sé leanbh óg na dhiaidh. Nuair a chuaidh sé isteach un toighe ní rabh an leanbh le feiceáil. Scáirt sé ach níor dfhreagar an leanbh é. Annsin shil sé gur mharbhuigh an cú an leanbh agus sgaoil sé an cú. Leig an cú bhocht scáirt an bháis as. Musgail sé an leanbh agus bh brón air indhiaidh an cú bhocht. Inaite an leanbh bhi mactíre na luighe marbh. Bhí fhios ag an fear annsin gur mharbhuigh an cú an mactíre agus bhí brón air.
    Máire Nic a Leagha
    Murroe, Co. Donegal