Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bhí sean fhear ann uair amhain agus bhí dhá mhac aige. Chuaidh mac amháin aca go h-alban agus nuair a dímthigh sé fuair a athair bás agus d'fhag sé an fheirm d'ón mhac a chuaid go h-alban Sil an mhac a dfhan sa baile nach mbíodh fhios ag an mhac eile cé thug an sean fhear an fheirm do. Dubhairt sé le achan n'duine gur fhág an sean fhear an feirm dossan. Bhí fhios ag cúpla de na comharsain gur fhág an sean fear an fheirm d'ón mhac a bhí in Albain agus cuir siad sgéal ag an mhac á bhí in Alban gur aige-san. Thainig sé na bhaile agus cha dtabhairfeadh an mhac a bhí sa bhaile an fheirm do. Oidhche amháin bhí sé amuigh ag áirneal smaointigh sé ar dhóigh leis an fheirm a fhághail. Chuaidh sé suas ar an simléir agus thoisigh sé ag sgairteadh "Tabhair an fheirm do Seáin agus gheobhaidh mise suaimhneas Shil an mhac a bhí sa teach gur a athair a bhí ann agus sgannruigh sé.
    Cáit Ní Ghallchobhair
    Murroe, Co. Donegal