School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé iongantach bocht ní rabh aige acht capall amháin. Oidhche amháin d'fhág sé an capall amuigh, Nuair a d'éirigh sé ar maidin cuaidh sé amach agus bhí deich gcapall ins an páirc. Cha dtiocfadh leis an fear a capall féin a fhághail. Annsin thainig dhá fhear anuas an pháirc. ag chuir siad ceist ar an fear caidé bhí sé ag deánamh. Dubhairt an fear tá mé ag cuartughadh mo chapall. Dubhairt an dhá fhear go bhfuigheadh siad an capall do da rachaidh sé go dtí teach a mbéadh damhsa ann. Diarr siad ar cailin a d'iarraidh amach fa choinne damhsa dubhairt sé go ndiarradh cuaidh an fear go dtí teach agus diarr sé an cailín amach fá choinne damhsa. Tugh sé leis an cailín na bhaile agus ní rabh an cailín ábalta labhairt. Lá amháin bhí an fear amuigh agus chuala sé dhá fhear ag rádh go dtabhairfeadh sé leis, an cailín a tabhairt go dtí an tobar agus broin uisge a tabhairt duithe go mbéadh biseach uuirthi, Tug an fear an cailín leis í go dtí an tobar tug broin uisge duithe Fuair an cailín bás agus fuair na fir an t-airgead.
    Bríghid Ní Ghearrbhaigh
    Doire Uí Fhríl, Co. Donegal