School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bhí fear ann uair amháin agus bhí capall aige lá amháin díol sé cupla cloc preataí. fuair sé trí leath corainn orta. Bhi eagla air rome na gardaí agus cuir sé an t-airgid isteach i ruball an capall. La an aonaigh cuaidh sé on aonaigh leis an chapall comh i a díol. Bhí an capall comh sean le na cnuic casadh fear air. agus cuir sé céist air caide bhí sé ag iarraidh. Dubhairt an fear ocht gcéad punnta. Dubhairt sé gur aige san a bhí an capall a bfhearr ar an aonach no acan uair a buaileach í go tiocfadh leat corrainn amach ar a ruball. Bhuail an fear an capall agus thuit leat corrainn amach as a ruball. Buail sé arís í agus tuit leat corrainn uile amach. Tug sé oct gcéad bunnta don fear agus cuaidh sé abhaile leis an capall agus bhuail sé é agus tuit leath corrainn uile amach. Bhuail sé aris é ach nior tuit leath corrainn ar bith amach, bhuail sé leis ar an capall gur marbhuigh sé é.
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Cáit Nic Pháidín