School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal Greannmhar
    Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé iongantach bocht. Oidhche amháin chuaidh sé síos go dtí an baile mór. Nuair a bhí sé ag teacht na bhaile chuala sé tormán ins an ch[?]oill agus chonnaic sé "bean iongantach bán" ach ní rabh eagla ar bith air. Fuair sé greim ar an "bhean bhan na bhaile agus caidé bhí ann ach "taidhbhse". Nuair a thainig sé na bhaile chuir sé síos pota uisge agus nuair a bhí an t-uisge ag bruith fuair sé greim ar an "taibhse" le í a chur isteach ins an phota uisge. Thoisigh an "taibhse" ag sgreaduidh. Dubhairt an "taibhse leis " ma leigeann tú ar shiubhail mé innseochaid mé duit áit a bhfuil ciste óir i bhfolach" Fuair an fear an ciste óir agus bhí sé saidhbhir go bráth na dhiaidh sin.
    Bríghid Nic a Leagha
    Dunfanaghy, Co. Donegal