School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bhí fear ann uair amháin agus lá amhain chuaidh sé le madadh a fhághail agus chuaidh sé suas go dtí teach beag shuas san cnuic agus fuair sé madadh beag. Bhí mac aige dar b'ainm Conall agus bhíodh sé amuigh achan lá leis an mhadadh, Lá amháin chuaidh an fear go dtí an t-aonach agus bhí caoraigh leis agus thug se leis an madadh leis na caoraigh a thiomaint. Dubhairt an bhean le Conall," Gabh amach agus amharc ar an eallach. Bhí ceo ann agus chuaidh sé ar seachrain. Bhí an bhean ag amharc amach achan bhomaite ag fheitheann an rab sé ag teacht. Nuair a thainig an fear abhaile dinnis an bhean caide thárla agus cruinniughadh daoine thart fan air agus chuaidh siad a chuartughadh agus bhí an madadh leobhtha. An t-ainm ma bhí ar an madadh Bran. D'imthigh an madadh síos gleann agus fuair sé an gasúr na luighe agus é na chodladh. Annsin chuaidh sé suas go dtí na fir agus tharraing sé na fir síos go dtí an ait a rabh an gasúr na luighe. agus chuir an fear an gasúr ar a dhruim agus diompar sé abhaile é. Dubhairt an bhean na racadh an gasúr amach níos mó gan
    Sorcha Nic Phaidín
    Doire Uí Fhríl, Co. Donegal