School: Ceathramhadh Ceanainn (C.) (roll number 10842)

An Cheathrú Cheanainn, Co. Donegal
Áine Ní Dhochartaigh

1. Oirthear Dhumhaigh
    ''Irwins'' uiligh a bhí i n-Oirthear- Dhumhaigh i gCloich-Cheann-Fhaolaidh san am ar mharbhuigheadh an pobal agus an sagart ( Féach an scéal fa Chros-mhór Cholmchille). Glún ina dhiaidh sin thainig corr-Ghaedheal isteach in Oirthear Dhumhaigh imeasc na n-Irwins agus bhí gabha ar fhear acu.
    Tráthnóna amháin thainig fear ruadh isteach chuige agus é ag bualadh ar an inneoir agus dubhairt leis an ghabha ar rabh sé ag obair agus dubhairt an gabha go rabh. D'aithn an gabha nach de na comhursanaibh an fear seo agus dubhairt an fear ruadh.
    "Tá go leor Gall ar an bhaile seo-Irwins uilig- agus tá tuairim agat gurbh iad a mharbhuigh a mharbhuigh an pobal agus an sagart
    Áine Ní Dhocartaigh
    Nuala Bean Uí Ghallchobhair