Scoil: Ceathramhadh Ceanainn (C.) (uimhir rolla 10842)

An Cheathrú Cheanainn, Co. Donegal
Áine Ní Dhochartaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá oileán faoi gheasa eadar Toraigh a's Corrán Binne, agus anois agus arís tcíthear é (gach aon seachtmhadh bliadhain) agus ba ag ingilt air 's uilig. Beireann na daoine thart fa seo Brazil air.
    Bhí caiptín ann aon am amháin a bhí ag cóstáil thart fa'n áit agus chonnaic sé an t-oileán seo. D'iarr sé ar na mairnéalaigh an bád a thionntú thart go rachadh sé deas dó, acht nuair a thionntuigh sé thart le h-órduighthe a thabhairt bhí an t-oileán ar shiubhal.
    Tá sé aithriste an t-é a mbéadh coigeal túirne i n-a láimh nuair a tcífidhe an t-oileán, agus é thiomáin sa talamh go bhfan-
    Áine Ní Dhocartaigh
    Nuala Bean Uí Ghallchobhair