School: Ceathramhadh Ceanainn (C.) (roll number 10842)

An Cheathrú Cheanainn, Co. Donegal
Áine Ní Dhochartaigh

1. (continued from previous page)
    agus dhe mhéid an rás a rinne sé d'fhág sé lorg a cheithre cos, a rubaill agus a chinn ar an chreig (charraig) atá le feiceáilt go dtí an lá indiú.
    Spréidh an brat, agus cha dtabharfadh aon dhuine de mhuinntir Thoraighe isteach do Cholmcille; agus nuair a bhí an t-oileán uilig clúduighthe go dtí an chóirneál amháin d'iarr Colmcille ar an t-aon fear amháin a bhí fágtha léimniughadh isteach ins an brath má bhí dúil aige géilleadh dó-san. Sheasuigh an fear sa bhrat. Chonnaic Colmcille go rabh sé ag tabhairt isteach dó agus le é crúthú an rabh sé seasmhach, chuir Colmcille coigeal isteach ins an talamh agus chuir sé fríd chois an fhir é. Nuair a b'fhada leis an fhear nach rabh sé ag tarraingt
    Nuala Bean Uí Ghallchobhair
    Other names