School: Ceathramhadh Ceanainn (C.) (roll number 10842)

An Cheathrú Cheanainn, Co. Donegal
Áine Ní Dhochartaigh

1. (continued from previous page)
    an chuid a bfhearr nó d’innis an t-éan dó é. D’imithigh an waiter annsin agus thug gloinne de’n chuid a b’fhearr dó. Thiompuigh an waiter agus dubhairt go gceannocadh sé an t-éan sin uaidh, nó go mbéadh an t-éan úsáideach aice nó go n-innseochadh sí gach a’n rud a ndéanfaidhe fá’n teach. “Bheirfidh mé stocaí óir agus stocaí airgid ar an éan sin.” “Maith go leor,” arsa Domhnall beag, “tá ceann eile agam sa bhaile.
    Chuaidh Domhnall beag ‘na bhaile agus stocaí oir agus stocaí airgid leis. Bí sé á gcunntas ar an tábla. Chuaidh mac Dhomhnall mhóir thart fa’n fhuinneóig agus connaic sé é a’ chunntas an airgid. D’imithigh sé agus dinnis do’n athair go rabh Domhnall beag ag cunntas an airgid. Tháinig Domhnall mór isteach. “Ca h-áit
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Domhnaill Mhic Giollaruaidh