School: Ceathramhadh Ceanainn (C.) (roll number 10842)

An Cheathrú Cheanainn, Co. Donegal
Áine Ní Dhochartaigh

1. (continued from previous page)
    anonn agus thug Domhnall mór push léithe amach ins an ceasaigh. Bhí an bhó báidhte annsin agus thoisigh Domhnall beag ag caoineadh. Cha rabh a dhath aige annsin ach a mháthair.
    Bhain sé an croiceann den bó; tháinig sé aniar ‘na bhaile mhór go ndíolfadh sé croiceann na bó. D’fhág sé síos an croiceann ar an bhealach mór go lasfadh sé a phíopa. Tháinig éan beag agus luigh sí ar an chroiceann. Bheir sé gréim ar an éan agus chuir sé ina phóca í. Dhíol sé an croiceann ar an bhaile mhór agus chuaidh sé isteach I dteach na tábhairne agus d’iarr sé deoch de’n chuid a b’fhearr de’n uisce beatha. Tháinig an waiter isteach agus d’fhág an t-uisce beatha isteach ar an tábla. Theann Domhnall beag ar an éan agus rinne an t-éan agus dubhairt Domhnall beag narbhé sin
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Domhnaill Mhic Giollaruaidh