School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

Ar leanamhaint
    Thoisigh na h-adharca ag séideadh. Chruinnigh muintir na tuatha agus muintir Cloich Cheannfhaolaidh uilig, agus batai le gach duine. Bhí bataí agus pící leó, agus amhain na cróchair s bhí ins na roilig leis na cuirp a iomchur, mar bhí beathaigh capall gann 'san am, ar sgor ar bith ní rabh siad comh leithideach is tá siad anois, d'árduigh siad leó gach gléas troda a d-tiocfadh leat bata a thabhairt air, agus tharraing siad ar an Fhálcarrach. Thug siad amach an Druma agus na fídeóga, thosuigh an ceól agus na daoine ag mársáil, agus bhí Seán mac Aoidh ar an toiseach leis an bhratóig. Chuaidh siad i n-a iomlán síos go geabhtaí an tighearna i mBaile Uí Chonaill Ní dheachaidh siad níos fuide; phill siad 'un an Fhálcarraigh annsin ar ais. Bhí triocha cloigne de na constáblaí ag coimheád orra agus ag siubhal i n-a dhiaidh a fhad is mhair an mór-shiubhal. Ní dhearn siad príosúnach ar bith an lá sin, acht rinn dhá lá i n-a dhiaidh-Rinneadh príosúnach de'n Athair mac Stiopháin. ( leanadh de seo ar an 7adh leathánach ar aghaidh).
    Ailbhe Ó Conáin
    Múinteoir